Qatar and Framajo feed terrorism to ignite the war in Somaliland (قطر وفرماجو يغذيان الإرهاب لإشعال الحرب بأرض الصومال)

العين الإخبارية

قطر تغذي أذرعها الإرهابية في الصومال بالدعم والتمويل

قطر تغذي أذرعها الإرهابية في الصومال بالدعم والتمويل

 

شنت قوات من ولاية بونت لاند التابعة لحكومة الصومال الفيدرالية، التي يتزعمها محمد عبدالله فرماجو، هجومين بالأسلحة الثقيلة على جبهتين في مناطق تمركز قوات أرض الصومال بمنطقة تكا-رق.

هجومان خلال أسبوع واحد يستهدفان قوات أرض الصومال، في خرق جديد لمعاهدة السلام الموقعة بين البلدين، تدفع للتساؤل عن الأطراف التي تغذي هذه الهجمات وتشعل فتيل الحرب وتدعم الجماعات المتطرفة والإرهابية في الصومال.

اتهمت حكومة أرض الصومال، الحكومة القطرية ووكلاءها في مقديشو بإشعال نيران الفتنة بينها وبين إقليم بونت لاند المجاور، مشيرة إلى أن النظام الحاكم في الدوحة يشرف على تسليح وتدريب مليشيات إرهابية تابعة لفرماجو تعمل بين الفينة والأخرى على تأجيج القتال بين الجانبين.

وعلى الرغم من نجاح قوات أرض الصومال في صد هجمات قوات فرماجو المدعومة قطرياً وتكبيدها خسائر فادحة، إلا أن وزير الدفاع بأرض الصومال أبدى أسفه على وقوع جيرانه ضحية لتنفيذ أجندات الدوحة في المنطقة، قبل أن يذكرهم بما حققه من نصر، قائلاً:”تكبدوا  خسائر فادحة، واستولت قواتنا على 10 عربات مسلحة”.

79-001202-qatar-and-faramago-s-government-are-shedding-2.jpeg

وأشار فيصل علي واربي، رئيس حزب العدالة والتنمية بأرض الصومال، إلى أن حكومة فرماجو وولاية بونت لاند كسروا اتفاق السلام، متهماً الرئيس فرماجو بالوقوف وراء تجدد الحرب مع أرض الصومال “بإيعاز من دولة صديقة له”، في إشارة إلى قطر التي قامت بالتدريب والتسليح.

وقال شهود وقائد عسكري إن عشرات الجنود قتلوا في اشتباكات بين إقليم بلاد بونت الصومالي شبه المستقل وأرض الصومال.

ويتهم أرض الصومال إقليم بلاد بونت “ولاية بونتلاند” بمحاولة استغلال الفوضى في المنطقة الناجمة عن إعصار مداري أودى بحياة أكثر من 50 شخصاً وقضى على الماشية ودمر مئات المزارع، بسبب الأمطار الغزيرة والفيضانات التي اجتاحت منطقة القرن الأفريقي.

79-001202-qatar-and-faramago-s-government-are-shedding-3.jpeg

وقال عبدالرحمن عبدالله فرح، وزير الإعلام في إقليم أرض الصومال، في بيان، إن الإقليم لن يتحمل العدوان المستمر من القوات الصومالية الاتحادية “على الحدود بين البلدين”.

ودعت بعثة الأمم المتحدة لتقديم المساعدة إلى الصومال والشركاء الدوليين للصومال، ومن بينها الولايات المتحدة والاتحاد الأوروبي، الطرفين لوقف القتال.

وقال بيان للبعثة إن الاشتباكات زادت من معاناة الناس في المنطقة مع ما يواجهونه فعلاً من أوضاع إنسانية صعبة فاقمها الإعصار المداري ساجار.

Qatar and Framajo feed terrorism to ignite the war in Somaliland

Troops from the Puntland state of Somalia’s federal government, led by Mohammed Abdullah Faramago, launched two heavy-arms attacks on two fronts in areas where Somaliland forces are stationed in the Tikka-Arq area.

Two attacks in one week targeting Somaliland forces, in a new breach of the peace treaty signed between the two countries, prompt the question of the parties that feed these attacks and ignite the war and support extremist and terrorist groups in Somalia.
The government of Somaliland has accused the Qatari government and its agents in Mogadishu of fomenting strife between them and neighboring Puntland province, noting that the ruling regime in Doha oversees the arming and training of paramilitary militias of the paramilitary and occasionally fueling fighting between the two sides.

Despite the success of Somaliland forces to repel the attacks of the country-backed Faramgo forces and heavy losses, the Somaliland defense minister expressed regret that his neighbors had fallen victim to the implementation of the Doha agendas in the region before reminding them of his victory. , And our forces seized 10 armed vehicles. ”

 

Faisal Farabi, head of the Justice and Development Party in Somaliland, said the government of Framajo and the state of Puntland had broken the peace agreement, accusing President Framajo of being behind the renewed war with Somaliland “on the advice of a friendly country”.

Witnesses and military commander said dozens of soldiers were killed in clashes between the territory of the semi-autonomous Somali Puntland and Somaliland.

Somaliland accuses the Puntland region of “Puntland” of attempting to exploit the chaos in the region caused by a tropical cyclone that has killed more than 50 people, destroyed livestock and destroyed hundreds of farms because of heavy rains and flooding in the Horn of Africa.

https://al-ain.com/article/qatar-and-faramago-s-government-are-shedding